Mitä tapahtuu, kun 6kk ikäinen saa diagnoosin?

Ensimmäinen viikko

Mikä parasta, poika ei ole kovinkaan pahoillaan kipsistä. Hän on iloinen oma itsensä suurimman osan ajasta, toki huonojakin hetkiä mahtuu sekaan. Erityisesti väsymys saa aikaan tuskaista kiemurtelua kipsiä vastaan. Toistaiseksi olemassa olevat virikkeet ovat kelvanneet viihdykkeeksi, mutta ajan edetessä vanhoja täytyy uudistaa. Poika on onnistuttu pitämään perustyytyväisenä ja suurimmilta katastrofeilta vältytty -ainakin toistaiseksi.


Herään keskimäärin neljästä-viiteen kertaan yössä asentamaan tuttia tai lohduttamaan levotonta nukkujaa. Kahtena kertana vaihdan vaipan ja annan muutaman kymmenen milliä maitoa. Viimeisimmillä kerroilla poika on ollut niin väsynyt, että hän on nukkunut vaipanvaihdon ajan, vaikka hänet täytyy kääntää välillä vatsalleen. Tähän mennessä yöt ovat olleet kohtuullisia, ainakin pojalla. Päiväunet ovatkin sitten olleet toinen juttu. Muutaman kerran saimme hänet "huijattua" sisälle unille reiluksi tunniksi, mutta sekin oli melkoisen suostuttelun tulos. 


Tilasimme ennen operaatiota Hamax Outback kaksipaikkaisen pyöräkärryn, joka olisi soveltunut pitkäaikaiseen käyttöön ja poika olisi mahtunut sinne leveän kipsin kanssa. Kärryä voisi käyttää myös rattaina sekä talviaikaan alle saisi halutessaan sukset. Laadukkaan oloinen ja tukeva kärry ehdottomasti, mutta valitettavasti oman mittavirheemme vuoksi oven karmit eivät joustaneet riittävästi, jotta kärry olisi mahtunut kasattuna ulos. Niinpä jouduimme palauttamaan sen ja tutkailemaan seuraavia vaihtoehtoja. 

Löysimme kotimaisen valmistajan Oran sivuilta kaksostenvaunut/ rattaat joissa olisi yhtenäinen sisäosa makuuasennossa. Kuulimme Oran vaunuista pelkästään hyviä kokemuksia ja ne säilyttäisivät arvonsa myös jälleenmyynnissä. Nämä lähti tilaukseen ja näistä oma postaus.


Edelleen tuntuu, että sählätään jotain päivittäin ja unohdetaan ainakin sata asiaa, mutta parempaan päin mennään. Arkea helpottamaan on löytynyt muutamia hyviä juttuja sekä ihan muutama käytännön asia on tullut hoksattua:


Peseytyminen

Suihkepullo ja kosteussuoja sängylle ovat osoittautuneet näppäriksi. Kosteussuojan päälle pyyhe ja pienemmällä pyyhkeellä suojataan kipsi. Siitä sitten vain supsuttaa menemään lapsentahtisesti edeten ja pyyhkii isoilla vanulapuilla. Ainakin tähän asti hikivarpaat ja tahmasormetkin ovat pysyneet puhtaina näin. Huoltoluukku on pyyhitty vanulapuin, jotta kipsi ei kastuisi vahingossakaan.


Moottorisänky ja Doomoo sitteri

Jo raskautta edeltävänä aikana hankittu moottorisänky osoittautui alkuun toimivaksi, kun lapsi saatiin suht hyvin tuettua ja täten nostettua pystympään asentoon. Alakertaan hankimme Doomoo Seat ’n swing säkkituolin johon jalat mahtuvat esteettä lisätukineen sekä asento on asiallinen ruokailuun ja köllöttelyyn. Ruokailussa käytämme pientä lisäkorotusta tuolin takaosan reunan alla. Tuolia voi käyttää aina 25kg asti, joten se on myös pitkäikäinen pikkumiehen istuin. Katselin tätä kyseistä tuolia jo raskausaikana hankittavaksi, mutta muutaman harhaostoksen ja lainasitterin kautta tähän vihdoin päädyttiin. Lämmin suositus siis tälle yleisesti sitterinä. Täytettä voi lisätä Doomoon imetystyynyistä tutuilla lisätäytepusseilla, joita löytyi paikallisesta lastentarvikemyymälästä Pikku Tipusta.




Tukipalat

Mies askarteli Jyskin vaahtomuovipatjasta näppäriä tukia, jotka ovat ehdottomat lapsen makuuasennossa tukemiseen, ettei kipsi paina tai väännä selkää pahaan asentoon. Näitä käytetään nukkuessa, lelukaaren alla, vaunuissa, säkkituolissa... melkein missä vaan.




Isännän untsikka

Vaunuiluun täytyi ommella lisälämmikettä, koska varpaiden välin ollessa 51,5cm ei valmiita lämpöpusseja löytynyt. Paksummasta merinovillakankaasta ompelin alustakin ja välikerrastoksi tein notkeasta villakankaasta vetoketjullisen pussin jonka vuorasin pellavakankaalla, ettei se hiosta. Lämpöpussiksi kävi isännän untsikka, jossa leveys riitti juuri pojan varpaiden välin ympäri. Takin alareunan taitoin kiinni pyykkipojilla. Täytyy ommella vielä lämpöisempää vaatetta kovemmille pakkasille, mutta muutamien lisävilttien kanssa alkuun päästiin nollakelillä näillä. 






Vanhat villapaidat ja kestovaippakuoret

Vanhoista villapaitojen hihoista saa lämpimiä ”housuja” joita ei tarvitse hampaat irvessä pujotella vaan menevät ikään kuin pitkinä säärystiminä. Kestovaippakuorilla voi korvata isomman ulkovaipan ja tuoda näin lisälämpöä pyllyosaan. Esimerkiksi merinovillaiset ovat hiostamattoman lämpimiä, mutta myös frotee tms vuoratut toimivat hyvin.


Tässä ehtii talvi muuttua kevääksi ennen kuin kipsi saadaan pois, joten nähtäväksi jää mitä kaikkea Pelle Peloton ideoita täytyy kaivaa itsestään. Vinkkejä otetaan myös vastaan! 


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Pyrin vastaamaan kommentteihin samalla, kun ne julkaistaan.
Asiattomia kommentteja ei julkaista.